16.12.2018, godz.:
rozmiar czcionki domyślny rozmiar czcionki średni rozmiar czcionki duży
Kontrast:
tekstowa
Wieści z PZDRTelewizja WMODR

Certyfikacja produktu tradycyjnego - relacja z operacji  [2018-10-11]

Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie w dniach 2-3 października 2018 r. zorganizował dwudniowe seminarium wyjazdowe pn. "Certyfikacja produktu tradycyjnego - innowacyjny kierunek promocji zywności regionalnej". Operacja została zrealizowana w ramach dwuletniego programu operacyjnego KSOW na lata 2018-2019 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR). Przedsięwzięcie zostało zrealizowane w partnerstwie z Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

Celem operacji było ułatwienie transferu wiedzy i innowacji, a także dobrych praktyk w zakresie certyfikacji produktów tradycyjnych mających na celu promocję żywności regionalnej wysokiej jakości. Forma wyjazdowa operacji przyczyniła się do budowania sieci kontaktów i współpracy pomiędzy producentami żywności regionalnej, jednostkami naukowymi oraz podmiotami wspierającymi działania na rzecz wdrażania innowacji w sektorze certyfikowanej żywności regionalnej wysokiej jakości.

Uczestnikami przedsięwzięcia była 25-osobowa grupa uczestników, a wśród nich producenci żywności regionalnej, w tym produktów wpisanych na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych, przedstawiciele jednostek naukowych oraz podmiotów wspierających działania na rzecz wdrażania innowacji w sektorze certyfikowanej żywności regionalnej wysokiej jakości.

Operacja została zrealizowana w formie seminarium połączonego z wyjazdem studyjnym, obejmującym zasięgiem województwo warmińsko-mazurskie i podlaskie.
Część stacjonarna odbyła się w sali konferencyjnej WMODR z siedzibą w Olsztynie. Część wyjazdowa odbyła się w województwie podlaskim w formie wizyt w podmiotach prezentujących dobre praktyki w zakresie promocji i certyfikacji żywności regionalnej.

Część stacjonarna

Seminarium, powitaniem uczestników, otworzyła Pani Sonia Solarz-Taciak – Zastępca Dyrektora Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie, podkreślając znaczenie certyfikowanych produktów regionalnych wysokiej jakości w rozwoju obszarów wiejskich oraz promocji regionu. Następnie zostały zaprezentowane tematyczne wystąpienia:

  • Ogólne informacje w zakresie SIR i tworzenia sieci kontaktów - Arkadiusz Tabaka – Koordynator SIR w WMODR z/s w Olsztynie
  • Tradycje kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla - prof. dr hab. Stanisław Achremczyk – Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Żywność regionalna, tradycyjna, naturalna jako element inteligentnej specjalizacji województwa - Emilia Sękowska – Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
  • Produkty regionalne i tradycyjne w systemach jakości żywności - Marta Bieciuk – Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z/s w Olsztynie
  • Jakość handlowa tradycyjnej żywności - dr Sylwia Ciągło-Androsiuk – Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie
  • Wsparcie producentów oraz działania informacyjno-promocyjne - Paweł Ruciński – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Olsztynie 

Część wyjazdowa

Podczas wizyty studyjnej w województwie podlaskim uczestnicy wizytowali cztery podmioty:

  • Tatarska Jurta Pani Dżennety Bogdanowicz w miejscowości Kruszyniany – certyfikowany produkt tradycyjny pierekaczewnik

Produkt tradycyjny województwa podlaskiego wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych 20 lipca 2005 r. Pierekaczewnik został zarejestrowany przez Komisję Europejską jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność 30 czerwca 2009 r na wniosek Konsorcjum Producentów „Pierekaczewnika”. Jest to specjał kuchni tatarskiej, przygotowywany przez Tatarów dwa razy do roku na święto Bajram.
Nazwa „pierekaczewnik” pochodzi od czasownika „pierekatyw”, który w języku białoruskim i rosyjskim oznacza rozwałkowywanie. Pierekaczewnik jest to rodzaj pieroga o charakterystycznej strukturze oraz wielkości – średnica 26-27 cm, waga po upieczeniu ok. 3 kg. Cechą specyficzną produktu jest sposób rozwałkowywania ciasta, mający wpływ na jego specyficzny charakter. Pierekaczewnik wyglądem przypomina skorupę ślimaka. Efekt ten jest osiągany dzięki specyficznemu sposobowi jego wykonania, polegającym na nakładaniu na siebie sześciu warstw cienko rozwałkowanego ciasta, które przekłada się farszem i zwija w rulon.  W zależności od użytego farszu może być przygotowywany wytrawnie, np. z baraniną, wołowiną, gęsiną bądź na słodko, np. serem białym z rodzynkami, owocami. Tradycja wypieku pierekaczewnika jest kontynuowana głównie w Kruszynianach i Bohonikach, gdzie żyją polscy Tatarzy.     

  • Produkty mleczarskie s.c. Państwa Agnieszki i Marcina Bielec w miejscowości Aulakowszczyzna – certyfikowany produkt tradycyjny ser koryciński swojski

Produkt tradycyjny województwa podlaskiego wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych 19 września 2005 r. Ser koryciński swojski został zarejestrowany przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne 10 sierpnia 2012 r. na wniosek Zrzeszenia Producentów Sera Korycińskiego. Jest wytwarzany na terenie trzech gmin województwa podlaskiego w powiecie suchowolskim: Korycin, Suchowola, Janów.
Ser koryciński swojski jest produkowany z niepasteryzowanego pełnego mleka krowiego z dodatkiem podpuszczki i soli kuchennej, poddanego tylko i wyłącznie filtracji nieczystości i chłodzenia w temperaturze środowiska. Dopuszczalny jest dodatek przypraw i ziół do sera, zarówno świeżych, jak i suszonych. Może to być, np. czosnek, czarnuszka, kminek, koperek, czy też suszone grzyby. Charakterystyczny dla produktu jest kształt spłaszczonej kuli. Wielkość sera jest zależna od wielkości cedzaka i ilości włożonej do niego masy serowej oraz okresu dojrzewania. Wielkość sera korycińskiego swojskiego nie przekracza średnicy 30 cm i wagowo mieści się w przedziale 2,5 – 5 kg. Cechą różnicującą sery korycińskie jest okres ich leżakowania. Ser świeży dojrzewa od 2 do 4 dni, leżakowany od 5 do 14 dni, dojrzały – powyżej 14 dni.   

  • Gospodarstwo Pasieczne Pana Krzysztofa Przeborowskiego w miejscowości Półkoty – certyfikowany produkt tradycyjny miód z Sejneńszczyzny / Łoździejszczyzny

Miód wielokwiat z Sejneńszczyzny to produkt tradycyjny województwa podlaskiego - wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych 16 maja 2006 r. Miód z Sejneńszczyzny / Łoździejszczyzny jest produktem tradycyjnym pogranicza dwóch Państw - Polski i Litwy. Został zarejestrowany przez Komisję Europejską jako Chroniona Nazwa Pochodzenia 31 stycznia 2012 r. na wniosek Terenowego Koła Pszczelarzy w Sejnach oraz Regionalnego Związku Pszczelarzy w Łoździejach. Obszar produkcji obejmuje pogranicze Polski i Litwy.  Po stronie polskiej obszar 4 gmin powiatu sejneńskiego, tj. Sejny, Giby, Krasnopol, Puńsk oraz 5 gmin powiatu suwalskiego, tj. Suwałki, Szypliszki, Jeleniewo, Rutka-Tartak, Wizajny. Po stronie litewskiej teren 12 gmin regionu Łoździeje, tj. Kapčiamiestis, Veisejai, Kuciunai, Lazdijai, Seirijai, Norageliai, Sventezeries, Teizai, Slavantai, Budvietis, Sestokai, Krosna. Zarejestrowany produkt jest miodem pszczelim nektarowo-wielokwiatowym pozyskanym z obszaru, dla którego charakterystyczna jest różnorodność roślin miododajnych, m.in.: wierzby, klonu, mniszka polnego, maliny, kruszyny, koniczyny białej i łąkowej, komonicy, nostrzyka, miodunki, lipy, chabra bławatka. Ze względu na krótki okres wegetacyjny roślin, miód jest pozyskiwany wyłącznie w okresie trzech miesięcy, tj. od połowy maja do połowy sierpnia. 

  • Podlaskie Centrum Technologii Rolno-Spożywczych w Szepietowie – innowacyjne podejście do urynkowienia żywności regionalnej

Modelowa przetwórnia produktów rolnych powstała przy Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. Stanowi bazę dydaktyczną dla rolników i mieszkańców obszarów wiejskich zainteresowanych przetwórstwem surowców rolnych na poziomie gospodarstwa. Cały obiekt stanowią cztery moduły (przetwórnie) wyposażone w nowoczesne urządzenia i sprzęt do małego przetwórstwa, tj. przetwórnia owoców, warzyw i ziół (produkcja suszu), przetwórnia owoców i warzyw (produkcja soków), przetwórnia mięsa, przetwórnia mleka. W województwie podlaskim jest to jedyna ogólnodostępna baza dydaktyczna małego przetwórstwa rolnego. Wykwalifikowana kadra doradcza oraz obiekty przetwórni tworzą kompendium praktycznej wiedzy i umiejętności dla zainteresowanych producentów rolnych w zakresie uruchomienia przetwórstwa we własnym gospodarstwie. Odbywają się tutaj szkolenia i zajęcia praktyczne umożliwiające zapoznanie z technologią produkcji danego produktu, aspektami ekonomicznymi planowanego przedsięwzięcia oraz niezbędnymi wymogami sanitarnymi, jak również z zakresu marketingu produktów rolnych wraz z tworzeniem sieci współpracy oraz grup producenckich. Docelowo przetwórnia ma funkcjonować na zasadzie inkubatora przedsiębiorczości.

Uzupełnieniem realizacji całej operacji jest wydana publikacja przedseminaryjna pn. „Certyfikacja produktu tradycyjnego – innowacyjny kierunek promocji żywności regionalnej”  zawierająca informacje o tradycjach kulinarnych Warmii, Mazur i Powiśla, kierunkach certyfikacji żywności regionalnej i tradycyjnej, produktach tradycyjnych województwa warmińsko-mazurskiego oraz dobre wzorce promocji i certyfikacji żywności regionalnej na przykładzie województwa podlaskiego. Wersja elektroniczna publikacji jest dostępna na stronie www.wmodr.pl, zakładka „Wydawnictwa”, „Broszury i ulotki”.

GALERIA ZDJĘĆ

Ogolnopolska siec zagrod edukacyjnych

Copyright © 2008 - 2018 Warmińsko - Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Zamknij Informacja o przetwarzaniu danych osobowych
Zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. f RODO informujemy, iż Pani/Pana dane osobowe, przekazane nam za pośrednictwem naszej strony internetowej/formularza kontaktowego lub w inny sposób (np. przesłanie poczty elektronicznej), są gromadzone, przetwarzane i przechowywane w celu prowadzenia korespondencji z Państwem i w celu, dla którego zostały nam udostępnione. Dane osobowe mogą być ujawnione pracownikom lub współpracownikom Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie, jak też podmiotom udzielającym nam wsparcia na zasadzie zleconych usług i zgodnie z zawartymi umowami powierzenia. Informujemy ponadto, że Pani/Pana dane osobowe nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany i nie będą profilowane. Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych, prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych lub do wniesienia sprzeciwu wobec ich przetwarzania. Osoba, której dane dotyczą, ma prawo wniesienia skargi do PUODO, gdy uzna, iż przetwarzanie jej danych osobowych narusza przepisy RODO. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji powyższych celów. Pani/Pana dane będą przetwarzane do czasu ustania celu dla jakiego zostały zgromadzone. Administrator Danych Osobowych: Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie ul. Jagiellońska 91, 10-365 Olsztyn Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych - Panią Ewę Janowiak, z którą może Pani/Pan się skontaktować poprzez e-mail: inspektor@w-modr.pl, telefonicznie pod numerem tel./fax: +48 89 535 76 84; +48 89 526 44 39 lub pisemnie pod adres siedziby administratora. Z inspektorem ochrony danych można się kontaktować we wszystkich sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych oraz korzystania z praw związanych z przetwarzaniem.

Na tej stronie internetowej wykorzystywane są pliki cookies zbierane do celów statystycznych i wykorzystywane do poprawnego działania serwisu www.
Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies można zmienić w ustawieniach przeglądarki - niedokonanie zmian ustawień przeglądarki jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.